Kompostownik przydomowy, a niższa opłata za śmieci.

W każdej gminie w Polsce mieszkaniec nieruchomości jednorodzinnej może ubiegać się o zwolnienie z części opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi jeśli kompostuje bioodpady w kompostowniku przydomowym.

Żeby skorzystać z przedmiotowego zwolnienia trzeba spełnić kilka warunków: po pierwsze trzeba mieć kompostownik na własnej nieruchomości a po drugie należy w nim kompostować bioodpady. Kompostownik powinien być usytuowany w miejscu zacienionym, zbyt duża ilość słońca nadmiernie wysuszy kompostowane bioodpady i zaburzy proces kompostowania. Należy pamiętać, że kompostownik nie może być źródłem uciążliwości dla sąsiadów. Warunkiem koniecznym jest również złożenie w Urzędzie Miasta deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Wysokość zwolnienia, warunki jego funkcjonowania a także co uznaje się za kompostownik (czy wystarczy wyznaczone miejsce na działce czy musi to być profesjonalne urządzenie) ustala każda gmina osobno. Zwolnienie może być z części opłaty od osoby lub od gospodarstwa domowego.

Pamiętaj jednak: jeśli zadeklarujesz kompostowanie odpadów we własnym kompostowniku a podczas kontroli urzędnik stwierdzi brak kompostownika przydomowego lub jeśli nie będziesz w nim kompostował bioodpadów albo jeśli uniemożliwisz przeprowadzenie kontroli licz się z konsekwencjami! Raz, że utracisz prawo do zwolnienia, dwa, że nie będziesz mógł z niego skorzystać przez kolejne pół roku. Z pewnością będziesz również „na cenzurowanym” i możesz spodziewać się szczegółowych kontroli prawidłowości segregacji odpadów w twoim domu.

Z pewnością zastanawiasz się co można wrzucić do kompostownika a czego nie?

WRZUCAMY:
• skoszoną trawę i zbędną darń,
• resztki roślin jednorocznych, przekwitające kwiaty bylin, skoszone liście truskawek, nać marchwi, rośliny doniczkowe,
• odpadki kuchenne pochodzenia organicznego, czyli np. obierki z warzyw i owoców, skorupki jaj, fusy po kawie lub herbacie, resztki posiłków (z wykluczeniem mięsa i tłuszczu). Ważne jednak, żeby nie zmieniać kompostownika w śmietnik! Ze wglądów estetycznych i higienicznych odpadki kuchenne należy przysypać warstwą ziemi,
• liście,
• popiół drzewny, słomę, trociny, ścinki drewna, rozdrobnioną korę, drobne gałęzie z przycinanych drzew i krzewów.

NIE WRZUCAMY:
• części roślin porażonych przez choroby i szkodniki,
• chwastów w pełnej dojrzałości,
• odpadów, które nie ulegają biodegradacji: szkła, ceramiki, plastiku, torebek foliowych, metali, tkanin i gruzu, zadrukowanego papieru, impregnowanego drewna, styropianu,
• odpadków pochodzenia zwierzęcego, czyli kości, tłuszczu, mięsa, całych jaj (dozwolone są same skorupki) i nabiału, zwierzęcych odchodów, kociego żwirku i ściółek z klatek zwierząt.
• warzyw z zupy, gotowanych z mięsem (przyciągną szkodniki),
• skórek cytrusów,
• grubych gałęzi (długo się rozkładają).

Dla chcących dowiedzieć się więcej o kompostowaniu polecam artykuły: https://naszesmieci.mos.gov.pl/materialy/artykuly/59-jak-kompostowac
https://poradnikogrodniczy.pl/co-mozna-kompostowac.php
https://poradnikogrodniczy.pl/czego-nie-wrzucac-do-kompostownika.php